Sunday, 11 May 2014

Hadiah Hari Ibu

Alhamdulillah :)

Alhamdulillah..semalam keluar result UPU adik..hadiah untuk mak bila dia dapat sambung belajar di UiTM dlm kos Teknologi Polimer..UniKL dpt jugak kos Aeroplane Maintenance tapi dia idok maw..KPTM offer Perakaunan, pon idok maw..apa2 pun tahniah..and adik sorang lagi pun dah completed diploma so dapat lar sambung bachelor degree lepas neh..tunggu aku balik je nak buat kenduri kesyukuran..sebab nak raikan aku jugak..huhu..so tinggal adik aku yg last yg masih terkedek2 kt sekolah..dia pun dh
form 3..

Semoga kami adik-beradik dpt berbakti dgn mak and bapak..btw, Selamat Hari Ibu..
Alhamdulillah rezeki  :)

Sunday, 4 May 2014

Haiwan Peliharaan Baru

Semalam cik abg aku beli ikan koi sebagai pet beliau..haha! gelak sikit..nak bela kucing, kawasan tak sesuai so ikan je lar mampu..lagipun kalau termeninggal pun, tak ada lar sedih sgt..pet last dia bela ialah tupai yg bernama Chipmunk..dah lama mati, tahun 2011 nun..lepas tu tak bela apa2 dah selain bela perut..

So semalam aku g tgk ikan2 beliau..beli kat Pudu murah gilak..sekor yg kecik RM3 and yg besar RM25..yg kecik dia beli 6 ekor, besar sekor..kaler golden mahal tapi cantik sgt..Koi Butterfly lagi cantik tapi lagi mahal lar..ingatkan nak surprisekan aku beli ikan mas hitam ke sekor, hampehh~ RM4.50 je ikan mas..next time pulak..


Sumo and the Sushies
Kelakar teramat bila tgk dia jaga ikan2 dia..haha! gelak dulu..aku bagi nama yg besar tu, Sumo sbb besar and Koi asal Jepun..kot~ petang beli, malam kena tukar air sebab dah keruh..tak beli filter..so dia tukar air..nasib baik ada air simpanan dlm tong time kena catu tu so tak perlu ler tunggu air tak ada klorin..masa tukar tu, sanggup dia pungut taik2 ikan tu..haha! Pastu kejar pulak taik2 ikan tu sbb air berpusing2 angkara pump..tgh borak dgn aku pun boleh dia kejar taik ikan tu..sabar je lar..yg paling tak tahan, dah dapat taik tu, belek2 dulu seround dua..pastu aku suruh cium, katanya bau wasabi..mengom tahap nam~ mentang2 lar Koi dari Jepun..lantak lah taik ikan ke taik telinga ikan ke, kalau dah taik mmg tak sanggup nak adap..

Nanti nak gi Pudu nak jugak beli ikan mas kaler hitam..selalu kaler oren je kan..hitam lar pulak baru menawan..baru rare :)

Makanan Diet

Sebelum neh beriya benaww aku hapdet pasal nak turunkan berat badan kan..sekarang masih nampak chubby walaupun dah turun almost 12kg..tokojut cik abg tu mula2 dtg KL bila jumpa dia..haha..aku pun tokojut jugak tgk dia sebab dia pulak dah buncit berisi..baru nampak hensem sikit kann..sebelum neh dah ghupe matpet orang kurang zat..so aku mmg tak ambik ubat spesifik untuk kurus cuma kontrol makan..tapi lepas balik KL melantak mcm biasa..kat rumah bukan main kontrol pantang serba serbi sampai tok takut aku tak cukup makan..nasik pun tak sentuh 7 minggu..sekarang dah malas pulak sebab kerja banyak..sob..sob..

Neh haa aku nak tunjuk ler apa benda yang aku makan sebab kawan aku yang dah takmo kawan dgn aku tu nak tahu mengapa lemak aku sudah lari bertempiaran..takmo kawan atas alasan aku dah kecik daripada dia..nak je kakikan beliau..


1. Cuka Kurma & Pati Delima



Turun je dari katil terus aku minum air kosong dicampur satu sudu cuka kurma and satu sudu pati delima..tak gosok gigi ke?? yess...ko telan je..dua2 jenis neh ada banyak khasiat..paling penting, aku nak tingkatkan metabolism aku..yes, it works!


2. Minuman Yogurt


Aku pilih Lite Yo..Bliss pun ok..tapi aku pilih mangga & pic sebab yg neh paling rendah kalori nak dibandingkan dgn strawberry, green apple and yg lain2 tu..yogurt neh baik untuk perut u olls..pagi2 segelas je aku ambik time breakfast then sejam kemudian in sya Allah akan ke toilet..bukan cirit-birit just normal je..huhu..


3. Cereals


Breakfast selalunya telan cereals or kuih..kalau ambik kuih pun bajet kalori jugak..Nestle Fitnesse my peberet..Special K neh pun sedap..and satu lagi Kellogg's Corn Flakes..so far 3 jenis neh je menjadi santapan aku..oh satu lagi! Pernah cuba Coco Puff? pfftt..tak sedap..sesuai buat kudapan dpn tv je..


4. Sup Sayur


Berasap lagi tu..haha..sup neh lar yg hamba telan tiap2 hari menggantikan nasik..mula2 muak lama2 dah biasa sampai org lain pulak muak tgk aku makan..aku letak garam gunung/bukit dlm sup..tu pun lepas sup sejuk..jgn letak garam time sup panas..tu ler penyebab penyakit..garam pun aku letak sikit je..brokoli dgn kulat hitam je paling digemari so far..yg lain telan tanpa rela..


5. Teh Hijau


Teh hijau! Mesti ada! Kalau aku keluar pun akan ku bawa ia bersiar bersama2..tu teh hijau brand Ahmad Tea..no sugar added..teguk mentah2 tanpa gula..


6. Makanan Bersup


Nampak lazat tak u olls? neh peberet aku..kuey teow banyak kalori sebenarnya tapi sekali-sekala untuk cheat day tak salah..aku suka masakan yg berkuah dan banyak lemen2 sayur dia..urmmm dapnyew~ sejak berdiet aku jadi suka dgn bihun sup yg pedas..bihun rendah sikit kalori tambah dgn pedas ok lerr..


7. Epal Hijau


Mesti ada dlm peti ais untuk dikunyah tatkala lapar..huhu..buah2 yg lain kadang2 aku ambik pisang, betik, tembikai..ambik pun ikut keperluan je..


Ok..dah tahu sekarang? tak susah mana pun..tak ada lar makanan2 neh je aku adap cuma mmg rutin..makanan lain tu ada lar sikit2 mcm biskut, roti, kuih-muih..tapi dlm kuantiti terkawal..hewhew~ awal bulan Jun ada kenduri rumah tok, maksu kahwin so kena bagi cun sikit..over dpd pengantin pulak kann..ok itu je utk kali neh..tata titi titu~




Friday, 25 April 2014

Catuan Air Bakal Berakhir...

Amboi tajuk entry kannn..kerrrlasss u olls..bukak yahoo tadi katanya kalau paras air naik maka dengan itu, bakal berakhirlah catuan air kat sini haa..minggu depan mungkin..lagipun sebelum neh memang Syabas gitau 30hb April dah tamat..In Sya Allah...

Kritikal dah neh...

Harap2 habis lar episod sadis neh..lagi sadis sebab aku terpaksa reschedule meeting aku dengan toilet..huhu..dulu tiap2 hari sekarang kena ikut time air ada..tapi kalau dah kritikal terpaksa ler manually refill air dlm tank tu..nasib baik sepanjang air tak ada perut tak meragam..kalau tak kena cari sungai ler..huhu..
ok bye~

Wednesday, 23 April 2014

Stable Steak House Kg. Baru

Last Sunday akhirnya dapat jugak makan western food kt Kg. Baru...slalu gi sana makan nasik je..pernah dgr Nasi Goreng Minang Takana Juo? nasik goreng dia memang melimpah ruah sampai terpaksa mintak dulang tambahan..ok, itu tipu..banyak and murah! tapi tak memenuhi permintaan lidah dan tekak aku..cerita pasal western food, aku gi makan kt Stable Steak House yg pemes tu..sebelum neh pernah jugak gi SSH tapi bkn Kg. Baru punya, kt Shah Alam..

Kitorang gi time senja mmg tak ramai org just ada couple je seketol tu pun aku tak pasti jantina sebenar salah seorang dpd mereka itu..hoho..so aku gi dgn cik abg aku ler..candle light dinner sgt..first time rasa sgt private sbb kitorang seboleh2 ambik table hujung sbb aku mmg mcm tu..haha..lagipun meja2 tengah dh ada org reserve..kitorang makan spaghetti je malam tu..dia order spaghetti carbonara and aku lak spaghetti carbonara skewer..bezanya cuma aku punya ada dicampur hidupan laut..huhu..ada lar udang 2 ekor dgn sotong dipotong 6...haaa ko hado kira?haha..

Spaghetti Carbonara RM9

Garlic bread dia best and spaghetti harganya cuma RM9 u olls..banyak pun banyak sampai aku muak sbb kuah terlalu pekat dgn cheese kot..last2 aku bungkus bawak balik..yg cik abg tu sampai kena bagi kata semangat sbb dah muak sgt2 dh..at last habis jugak..air lak aku order watermelon juice RM3.50..so total semua 2 org mkn simple2 just RM24..kesimpulannya, sodapppp~